VALPEN


Redan innan du hämtar hem din/er valp bör du ha skaffat det som behövs för dess skötsel. En liten valp kräver mycket omsorg och kan inte lämnas ensam några längre stunder den första tiden. Den första månaden är den allra viktigaste tiden för valpens utveckling till en harmonisk hund!


CHECKLISTA:
*Halsband – Minsta halsmått 25 cm. Gärna en sele som
alternativ till halsband.

*Koppel
*Matskål-ar
*Sov hörna
*Mat – Vom valp & Majstor Valp
*Getmjölk
*Försäkring!
*Bokat valpkurs?
*Valpsäkra hemmet!
*Klotång
*Leksaker

MATEN

Valparna har ätit en blandning utav VOM valpfoder och Majstors valpfoder Lamm & ris.
Jag rekommenderar att ni fortsätter att blanda, men ni kan också välja att ge mest av det torra alt mest av det färska (frusna).
 
Vom Valp – finns i 500 gr korvar och i påse med små köttbullar. VOM VALP
Majstor – Jag har gett dem såväl valpfodret som det foder som är till vuxna. Båda sorterna innehåller Lamm som protein. Skillnaden är kaloriinnehållet.  Jag rekommenderar valpfodret men det är en beställningsvara hos de flesta. Kan beställas tex via deras hemsida.
MAJSTOR VALP
MAJSTOR LAMM & RIS

Äter de mest VOM så börja med 500 gr/dag, öka sedan till ca 800gr/dag. Strössla gärna med lite torrfoder då de ibland blir hårda i magen av att äta färskfoder. Läs via länken ovan hur mycket de ska äta vid repektive vikt.
 
Äter de mest torrfoder MAJSTOR VALP:
26-45 kg vikt som vuxen.
2 – 6 mån 450 – 490gr
6 – 9 mån 490 – 510gr
9 – 12 mån 510 – 580gr
 
Äter de mest torrfoder VUXEN – öka ransonen med ca 20%
 
Med er valp får ni 6 kg´s säck med Majstor Valp foder. Det kommer även med kupong att köpa färskfoder för.
Bra att ha hemma är Voms frusna bullar, getmjölk och diverse såsom frusna kycklinghjärtan & kyckling halsar. Det är bra att ge som mellanmål.
 Ni väljer själva vad ni vill fortsätta men jag skulle uppskatta att de fortsätter med dessa foder tills de är ca 1 år gamla, förutsatt att valpen fungera bra på det. Om ni inte tycker det funkar, hör av er så kan jag ge några bra alternativ.

Blötlägga maten?
Mat som legat i blöt är snäll mot magen men mat som ej gjort det är bättre för tänderna.
I början, lägga maten en kort stund i blöt. Om valpen inte vill äta testa med att ge den torr mat med en skvätt vatten på. Fall INTE i fällan att lägga på något gott på maten såsom köttbullar, ost etc etc.
 
2-4 månader
Frukost – Valpfoder
Lunch - Valpfoder
Middag – Valpfoder
1-2 mellanmål
 
4-12 månader
Frukost – Valpfoder
Lunch - Valpfoder
Middag – Valpfoder
Addera gärna c-vitamin och glukosamin. https://www.svenskadjurapoteket.se/leder-rorlighet/start-paket-c-vitamin-gronlappad-mussla/
 
Hur mycket mat?
Vid 8 veckors ålder äter valpen ca 6 dl foder fördelat på de tre målen. Det är en blandning utav torrfoder och färskfoder som legat i blöt. Portionerna ovan och vad de får här är väl tilltagna, dvs om de ej äter upp ska ni inte bli oroliga. Är de fortfarande hungriga, ge dem lite till såklart.
Eftersom att de växer kommer aptiten öka. Mängden kan skilja sig och vissa valpar äter mer ett par dagar alt ett mål per dag för att sedan äta markant mindre. På foderpåsarna står en anvisning ungefär hur mycket valpen ska äta som ett riktmärke. Viktigast är att titta på valpen såsom hull, lyster i pälsen, avföring och energi.
 
När valpen är 2-5 månader är det bra om den har lite extra hull. Om de blir sjuka i tex diarré så har de då lite extra att ta utav. From 5 månaders ålder ska man kunna se att valpen har en midja – när man tittar ovanifrån, samt att man kan skönja revbenen.
Fram till dess de är 10-12 månader så kommer de växa klart på höjden och det är viktigt att de får skynda långsamt i sin växt. Därför är det viktigt att inte övergöda dem! De skall inte heller överbelasta leder och ligament via en eventuell övervikt.
 
Tillskott;
I förebyggande syfte kan man ge valpen ett glukosamin preparat samt c-vitamin. Glukosmanin tillverkar kroppen själv men tanken är att vi hjälper till lite extra.
C-vitamin är allmänt hälsobefrämjande och det finns en del studier som visat att c-vitamin kan minska risken för att utveckla sk höftleds dysplasi (HD). Men den är även bra för att förebygga och i viss mån behandla vaginit/snopp-dropp som ofta förekommer på små valpar.
Jag rekommenderar Svenska Djurapoteket, TILLSKOTT VALP

SOVPLATSEN

Det är viktigt att valpen redan får en egen ombonad och skön plats som den kan dra sig tillbaka till om den vill sova eller vara ifred. Det är bra om sovplatsen ligger på ett centralt men ändå lugnt ställe. Alla familjemedlemmar bör acceptera att hunden ska lämnas ifred när den befinner sig på "sin" plats. Det finns många bra hundbäddar/hundbur att köpa, lägg en dyna eller en tjock filt i lådan så att valpen ligger bekvämt.

Första nätterna är det bra att ha en plan för att någon i familjen kan sova när valpen, dvs bädda på golvet bredvid eller liknande. Alternativet är att ha valpen i sängen, MEN då ska man vara beredd på att ha den där resten utav dess liv…

FÖRSÄKRING

Innan du/ni hämtar hem er valp SKALL den vara försäkrad!
Våra hundar och valpar är försäkrade hos Agria. Valpen är det tills dess att jag meddelar Agria att valpen är såld och att dess nya ägare tagit över alt tecknat ny försäkring.
Smidigast är om valpen fortsätter att vara försäkrad i samma bolag ochs särskilt om vaplen haft något problem innan den är redo att flytta hem till er.
Meddela mig hur ni önskar göra så ombesörjer jag om min Agria kontakt hör av sig eller ej till er.


SÄKERT HEM!

När man får hem en liten valp kan man förundras över hur snabba de är plus företagsamma och med förvånansvärt starka tänder/käkar. De vill och ska dessutom undersöka ALLT!
Så städa undan skor/tofflor, leksaker, mormors arve stolar. Se till att inga strumpor eller liknande mindre tygstycken ligger åtkomligt. Det händer ofta att sådant fastnat i valpars mage/tarmar och inneburit såväl stora operationer som dödsfall. Så det är alltså inte bara små lösa detaljer på tex leksaker som är farliga utan även långa, mjuka material.
SLADDAR! Dölj dem eller tag bort för valpen kommer garanterat att hitta några att tugga på! Samma med vägg kontakter där de gärna sätter in en fuktig nos…


HALSBAND/KOPPEL/SELE

Ha valpen lös så mycket som möjligt så att den lär sig att vara nära dig även utan koppel. Ett bra alternativ till halsband är en sele som gör att man drar mindre i dess nacke/ hals. MEN man kommer inte undan att träna varje dag för att den ska lära sig att inte dra.
Viktigt är att från dag 1 träna på kontakten och följsamheten mellan dig/er och valpen!


MATPLATSEN

Hunden ska ha sina egna skålar att äta och dricka ur. De bästa matskålarna är de i rostfritt med en stor botten. Vickar valpen gärna omkull mat- och vattenskålarna så kan man köpa en matbar (en ställning där man kan ställa matskålarna i) Och den finns i olika höjder och storlekar.


MOTION

En valp ska inte motioneras men den ska så klart vara ute och röra på sig. Jag försökte en gång att formuler en minnes ramsa i stil med att en valp som är 2 månader ska gå max 200 meter, 4 månader 400 meter osv men det funkade inte hela vägen :) :)
Däremot så kan det vara en riktmärke då de som små inte ska gå regelrätta promenader dvs i rask takt gå i koppel alt lös i flera kilometer. 

MEN självklart ska de vara ute och röra på sig, leka och uppleva. De måste träna på balans, koordination, kondition och styrka men på sin nivå och avvägt.
Vår ras växer otroligt fort vilket gör att deras skelett, leder och muskler lätt drar på sig skador som tyvärr kan bli kroniska.
Läs på SKKs hemsida om motion HÄR - jättebra beskrivet.


LEKSAKER

Valpen behöver leksaker. Ett ben att gnaga på gör att det finns större chans att möbler och skor får vara ifred. En socka full med tidningspapper brukar vara en populär leksak. Var försiktig med gummileksaker eftersom valpen kan få i sig delar av dem och när det gäller märgben - koka dem och se till att de ej kan fastna med underkäken genom ett ben.


AVMASKNING, VACCINATION & FÄSTINGAR

Valparna avmaskas vecka 3, 5, 7 och det kan vara bra att avmaska även runt 9-10 veckors ålder. Jag ger dem Welpan avmaskningsmedel.

Vid besiktningen då de även får sitt chip så vaccineras de med ett sk Nobivac DHPPI vaccin. Det är vaccin mot valpsjuka, hepatit, parvo och parainfluensa - Läs mer HÄR. De ska sedan ha påfyllnadsvaccinatio vid 12 veckor och vid ett års ålder. Innan deras 12 veckors vaccination ska man vara restriktiv med att träffa andra hundar.

Fästingar - det finns många varianter av fästingmedel som även ska vara ok på valpar, men jag är skeptisk mot de halsband, droppar och tabletter som finns tillgängligt. Försök att istället visitera valpen så snart den vart ute och plocka bort istället. Det finns även medel som innehåller endast naturliga ingredienser som kan vara värt att testa om ni bor i ett extremt fästing-land.


KLOKLIPPNING

I början räcker en vanlig nageklipp – se bild. Men sedan får man köpa en speciell klotång för hundar och håll efter klorna en gång i veckan. Vänj valpen direkt vid att med att klippa klor på den! 1 klo/dag i lugn och ro med gott godis och mys.

BRA ATT LÄSA:


BRA ATT HA HEMMA

häfta på rulle-klibbinda
• gasbindor (5 +7,5 cm)    
• desinfektionsmedel
• Sparris på burk – Om man är rädd att valpen ätit något vasst – mata dem med sparris så lindar det in det vassa och skyddar magen.
• Majs – Om man är rädd att valpen ätit något olämpligt och ha koll på om det kommer ut – Ge den majs p burk som ej löses upp utan kommer ut gula osynliga.
• Prokolin & Intestinal foder
• Febertermometer                                
• Medicomp kompressor (istället för bomull)